» träning

Jag satt och googlade lite för tips på hur man får motivation till träning osv. Och så hittade jag ett super bra inlägg där det står massor av bra saker som kan vara bra och kul att veta när man vill komma igång med träningen. Texten är kopierad från http://www.idrottsdoktorn.se/artiklar/att-borja-trana-hur-gor-man.

Motivation är viktigast av allt när du ska förändra något. Livet är så fullt av "måste". Att avge nya "måsten" i nyårslöfte blir ingen glad utav. "Måste" är så negativt. Byt ut det mot "vill". Om din nya friska vanor innebär någon form av träning, så är den bästa träningen den som blir av. Ett aldrig så professionellt upplagt tränings program som aldrig blir genomfört är lika med ingen träning alls. Alltså måste "måste" bytas ut mot vill.
Nästa punkt blir då att komma på vad man vill. Att bestämma sig att börja träna för satt någon moraliserande besserwisser säger att det är så nyttigt blir sällan lyckat. Mera lyckat är att fokusera på varför man ska träna. Vill du går ner i vikt, bli piggare, starkare, vackrare, snabbare eller komma ut och träffa folk? Skapa dig en bild av hur du vill se dig själv i vår. Här behöver du inte och ska helst inte begränsa dig. Låt fantasin skena iväg. Dina drömmar och visioner kan vara hur tokiga och utopiska som helst, eller alldeles vanliga. Ser du dig själv på stranden, i full fart på träningspasset, eller kanske rosenkindad, pigg och full av energi efter att ha promenerat till jobbet? Är det detta du önskar? Är detta du som du vill vara? Då får detta bli din målsättning. Din träning blir ett verktyg för att uppnå det du önskar och det är i förhållande till detta du nu börjar att träna.
Tid verkar vara en bristvara för de flesta. Du måste skapa tid till träning. Det är du som bestämmer hur mycket tid du vill investera i din träning. Se på den tid du sätter av till träning som tid till dig själv för att du ska göra något som är viktigt för dig. Det inte för någon annan än dig själv som du ska göra detta. Hur ofta och hur länge du tränar beror på hur mycket tid du kan och vill investera och på vilken aktivitet du väljer. Tänk på att det att det kan ta tid också att ta sig till och från träning.
Lust till träning är viktig. Tänk på din målsättning och vad det är du vill. Välj en träningsform som passar dig. Tänk åter igen på att den bästa träningen är den som blir av. Välj något som du tycker är roligt och som är möjligt att genomföra innanför de tidsramar som du satt. Om du upptäcker att du valt fel kan du alltid välja om. Det är dock inte alltid träningslusten infinner sig. Det är så mycket lättare att bara försvinna ner i soffan. Detta är det svåraste momentet. Här är det bara att bestämma sig. Tänk på din målsättning. Varje pass räknas. Tänk på att för varje pass som blir genomfört har du kommit ett steg närmare ditt mål. Det säga att det svåraste med träning är att få på sig skorna. När du väl kommit igång går det genast lättare. Efter träningen lovat jag att du inte ångrar att du satt på dig skorna, och för varje gång du har genomfört ett pass så blir det lättare. Det gäller att etablera vanor.
Hur vill du träna? Att träna ensam, tillsammans med någon eller i grupp beror dels på vilken aktivitet du valt. Tänk efter vad som passar dig. Tycker du om att lufsa ensam i skogen eller springa med en god vän, eller tycker du om att synas bland folk? Att träna ensam ställer större krav till självdisciplin, men man behöver inte inrätta sig efter andra. Å andra sidan, om man är två eller flera så kan man alltid dra varandra både till och i träning.
Att träna ute i friska luften är alltid bra då de flesta av oss tillbringar allt för mycket tid inne. Rask promenad, löpning eller cykla kan man göra hela året. Man kan välja om man vill hålla sig till vägarna eller bege sig ut i terrängen. Dessa aktiviteter stimulerar konditionen och muskler i ben och rygg, men gör mindre för muskler i armar, axlar bröst och de ytliga ryggmusklerna som styr armarnas rörelser. Att åka skidor stimulerar konditionen och kroppens alla muskler, men förutsätter snö. Rullskidor och inlines med stavar kan vara ett alternativ, men kräver mod och skicklighet. Att gå med stavar är det många som gör, men intensiteten blir förhållandevis låg. För inomhusträning gäller hemma eller träningsstudio. Enklare styrketräning kan man själv bedriva hemma. Olika typer av träningsstudios ger otaliga möjligheter. Dans, aerobics, tai chi, gym, spinning, simning etc. Bra om man vill kombinera träning och socialt umgänge. Frisk luft får du inte här. Ett bra alternativ är dock att ta en rask promenad eller cykeltur till träningen så får du uppvärmningen före träningspasset på köpet.
Utrustning och kläder har det gått mode i. Men du upptäcker snart att många som tränar gör det i T-shirt och gamla svettisar. Träna i de kläder du trivs i. Att träna i kläder som känns fel gör ofta att träningen inte känns bra. Skor ska du välja i förhållande till aktivitet, underlag och dina fötter. Stabilitet, svikt och sula är olika på olika skor. Att välja de skor som passar di och dina behov bäst kan du få hjälp med i en sportbutik. Tala om vad du ska ha skorna till och du får hjälp med att prova ut ett par som passar just dig. Och kom ihåg att de dyraste skorna inte nödvändigtvis är de bästa.
Kostvanor spelar roll för hur du mår och hur du lyckas med din träning. Du behöver bra mat baserad på enkla baslivsmedel. Håll in på salt, fett och socker. Ersätt helst inte vanlig mat med olika sportdrycker och pulver. Var inte rädd för mat, men minska på kaffebröd, godis och snacks. Träna aldrig direkt efter en måltid. Har du ätit ordentligt bör du vänta ett par timmar. Träning på full mage kan ge kramp eller illamående. I värsta fall får du inte behålla maten.
Vätska är viktig under, men speciellt efter träning. Tränar man hårt är det svårt att sätta i sig stora mängder vätska under träningen. Att dricka en mun full lite då och då fungerar ofta bäst. Ta med en vattenflaska till träning. Vill man ha vatten under joggingpasset finns det vätskebälte att köpa. När du dricker efter träning är det bättre att dricka sakta, lite åt gången under längre tid än att hälla i sig en massa vatten på en gång. Ljummen dryck tas upp bättre av kroppen än iskall.





Kommentera inlägget här:

Har du ett namn?
Kom ihåg mig?

E-postadress: (lovar ska inte säga till nån)

Har du en blogg också?

Kommentar:

Trackback